Wat is de betekenis van Open Source en waarom dat jou als blogger helpt

Wat is de betekenis van Open Source en waarom dat jou als blogger helpt @rocktheblog.nl
Foto door Markus Spiske

Als je blogt via WordPress.org dus op een selfhosted blog, mag je gratis gebruik maken van de openbare bronnen (Open source dus) die WordPress.org levert.

Open source verwijst dus naar software waarvan de broncode vrij beschikbaar is voor het publiek.

Als blogger kan open source software je helpen om aan je behoeften aan te passen, fouten op te lossen en bij te dragen aan de ontwikkeling ervan.

Open source helpt bloggers op diverse manieren:

 1. Flexibiliteit:
  Open source software is flexibeler dan gesloten software. Pas de functionaliteit aan om aan jouw behoeften te voldoen. Dit is vooral nuttig voor unieke blogvereisten.
 2. Kostenbesparing:
  Gratis open source software bespaart geld dat anders aan commerciële licenties wordt besteed. Vooral handig voor bloggers met een beperkt budget.
 3. Community-ondersteuning:
  Open source projecten hebben een actieve gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers die waardevolle ondersteuning bieden, waaronder documentatie, forums, tutorials en directe hulp bij problemen.
 4. Transparantie en betrouwbaarheid:
  Open source code betekent meer transparantie. Dit helpt bij het opsporen en verhelpen van problemen, en verbetert de betrouwbaarheid van de software.
 5. Voortdurende ontwikkeling:
  Open source projecten ontwikkelen sneller door wereldwijde bijdragen, wat jou als blogger ten goede komt door regelmatige updates en verbeteringen.

Juist! Die nummer 3. community-ondersteuning, daar kun jij als blogger ongeëvenaard van profiteren. Er zijn nl. diverse Facebookgroepen en fora beschikbaar waar jij terecht kunt met je vragen. Hieronder een aantal groepen, bijvoorbeeld via Facebook, wat de reden is dat ik daarom dus geen afscheid kan nemen van di Facebook:

Over het algemeen helpt open source software efficiënt bij het beheren en aanpassen van je blog. En helpt je zeker met die ludieke ideeën om je themes/plugins nog beter te maken dan ze al waren. Leef je uit.