Interview met Frank Meeuwsen

Want iedere blogger kent natuurlijk Frank Meeuwsen. Van zijn blog: frankmeeuwsen.com sowieso. Maar wellicht ook van zijn boek: “Bloghelden” (2010). En ik, ik ken Frank als inspirerende motivator reeds uit de goede oude tijd van about(:)blank.nl, wat helaas reeds ter ziele is gegaan.

Tijd voor het interview:

Kun je jezelf even voorstellen?

foto Frank MeeuwsenIk ben Frank Meeuwsen (1973). In het dagelijks leven werk ik bij Kaliber, waar ik een team leid van contentmakers. Ik begon als blogger in 2000 op de website Punkey.com. Inmiddels heb ik meerdere sites en titels achter de rug. Je kunt de volledige geschiedenis (natuurlijk) op mijn blog lezen.

In 2010 publiceerde ik het boek ‘Bloghelden’, waarin ik de geschiedenis van weblogs in Nederland vertel vanuit een persoonlijk perspectief en archiefmateriaal. Het boek is gratis online te downloaden. Ik was mede-organisator van de Dutch Bloggies, een prijsuitreiking voor Nederlandse bloggers die werd georganiseerd door het online magazine About:blank (inmiddels ter ziele).

Ik was actief in de Indieweb community in Nederland, waar ik enkele Indieweb-conferences organiseerde. Deze community bestaat uit makers van onafhankelijke en persoonlijke websites, die een alternatief willen bieden voor het corporate en datagedreven internet.

Wat inspireerde je om te gaan bloggen?

Ik ben sinds 1996 in de internetindustrie actief, ik schreef toen een wekelijkse nieuwsbrief voor een lokale internetprovider. Die was weer geïnspireerd door onder andere What’s Up en The Daily Planet. Dat waren eigenlijk al blogs avant le lettre. In 2000 kwam ik voor het eerst in aanraking met Tonie.net, een van de eerste blogs van Nederland. En door hem met Alt0169, L-rs, 10e en Sikkema. Zo kwam ik terecht bij Blogger, waar ik een eigen blog kon beginnen. Na mijn eerste post zag ik de kracht van het bloggen. Ik kon mijn eigen plek maken op het internet, waar ik simpel en zonder veel fratsen mijn eigen verhaal kon vertellen.

Jesse James Garrett, maker van een van de eerste weblogportals, noemt weblogs ‘Pirate radio stations of the web’. Een mooie benaming van het fenomeen. Het zijn persoonlijke platformen waar je als individu je mening kunt geven. Commentaar kunt geven op recente gebeurtenissen. Waar je je eigen stem kunt laten horen, ongecensureerd en ongefilterd.

Dat is wat me nog altijd inspireert.

Wat is je grootste drijfveer in dat kader?

Mijn drijfveer is tweeledig. Ik ben nog altijd gefascineerd door de mogelijkheden van het internet en hoe dit netwerk verbindingen mogelijk maakt tussen mensen, culturen en ideeën die we nooit voor mogelijk hebben gehouden. De laatste jaren zien we daar uitwassen van die het leven niet mooier maken. Het web vierde recent de 35e verjaardag. Maar het decentrale karakter van het web is ver te zoeken. Grote platformen (Meta, X, Google, TikTok) claimen een centrale rol online, van de apps waar we dagelijks veel tijd aan besteden tot de fysieke internetverbindingen. Een van de grootste uitvindingen van de mensheid móet wat mij betreft een decentraal en open karakter houden. Daar blijf ik over schrijven en praten.

Wat hoop je met jouw blog(s) te bereiken?

Ik merk de laatste jaren dat ik een Frankopedia heb opgebouwd. Ik kan zoveel terugvinden op mijn eigen blog. Er zijn zoveel onderwerpen waar ik eens over heb geschreven. En het is handig om mijn eigen mening zo nu en dan eens te toetsen. Dat is wat ik wil laten zien. Blijf publiceren en delen op je eigen domein en je bouwt iets op waar je je leven lang zelf plezier van hebt. En misschien anderen ook wel. Da’s dan mooi meegenomen.

Wat is jouw persoonlijke tip aan mensen die willen bloggen?

Overdenk het niet teveel. Veel blogs zijn gestart uit frustratie en korte, persoonlijke berichten. Die bestaan nog steeds. Veel blogs zijn uitgedacht met plannen, titels, kleurenschema’s en plugin-vergelijkingen. Om na 3 posts stil te vallen. Blog on.

Hoe ziet jouw ideale blog er uit?

Waar de stem van de auteur door elke zin sijpelt. Waar je over de schouder meeleest. Waar je zo nu en dan met je hoofd schudt omdat je het oneens bent. En waar je soms een mailtje stuurt om de auteur te bedanken voor het delen van de ervaring. De ideale blog volg je via RSS of via je bookmarks. De ideale blog is tracker-vrij. De ideale blog is niet gebonden aan een gecentraliseerd sociaal netwerk. De ideale blog is de ongefilterde mening van een persoon.

Op welke persoonlijke prestatie ben je het meest trots?

Ik ben trots dat ik deel mag uitmaken van de webloghistorie in Nederland. Ik ben inmiddels bijna 25 jaar actief als blogger, ik heb bijgedragen met mijn boek, met de Dutch Bloggies en Indieweb conferenties.

Wat is het mooiste moment dat je hebt meegemaakt in je huidige blog?

Ik word altijd blij als iemand actie onderneemt door een blogpost van me. Of dat nu is om een eigen blogroll te starten met favoriete blogs, meer actief te zijn op decentrale netwerken zoals Mastodon of zelf te gaan bloggen. Als ik één iemand kan bewegen om mee te doen, dan is mijn dag goed.

That’s it, folks!

Dank je wel, Frank, voor het beantwoorden van deze vragen. Mocht er iemand wat willen vragen aan Frank, dan kan dat vanzelfsprekend hieronder, in de reacties.