Hoe vind je geschikte media voor je blogs?

Het vinden van media of beeldmateriaal voor je blog kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van het soort media dat je zoekt en het onderwerp van je blog.

Hier zijn enkele strategieën die je kunt gebruiken:

 1. Eigen creaties:
  Het mooiste zou zijn om zelf foto’s te maken, beeldmateriaal te ontwerpen of video’s te produceren. Dan blijft het allemaal natuurlijk mooi in eigen beheer en met je eigen uitstraling.
 2. Stockfoto’s en -video’s:
  Er zijn genoeg websites waar je royaltyvrije stockfoto’s, illustraties en video’s kunt vinden die je kunt benutten voor je blog. Bijvoorbeeld Unsplash, Pexels, Pixabay en Shutterstock. Maar… zorg er wel voor dat je hun licentievoorwaarden begrijpt en naleeft bij het gebruik van deze afbeeldingen.
 3. Creatieve commons:
  Sommige fotografen of content-creators bieden hun werk aan onder Creative Commons-licenties, wat betekent dat je hun media gratis kunt gebruiken, vaak met enkele voorwaarden zoals het vermelden van de maker. Websites zoals Flickr en Wikimedia Commons hebben een grote collectie onder Creative Commons-licenties.
 4. Contentcreators benaderen:
  Mocht het voor jouw specifieke onderwerp nu lastig zijn om afbeeldingen te vinden op bijvoorbeeld stockwebsites, probeer dan in contact te komen met contentmakers, zoals fotografen of illustratoren, en vraag of je hun werk kunt gebruiken voor je blog. Sommigen kunnen ermee instemmen in ruil voor naamsvermelding of andere vormen van erkenning.
 5. User-generated content:
  Zodra je eenmaal een community rond je blog hebt opgebouwd, kun je user-generated content benutten. Start vanuit je blog bijvoorbeeld een fotowedstrijd of om hun ervaringenuitwisseling die je vervolgens kunt gebruiken op je blog met hun toestemming, uiteraard.
 6. Interne bronnen:
  Mocht je deel uitmaken van een organisatie of netwerk heb je misschien toegang tot interne bronnen die je kunt gebruiken voor je blog. Misschien gebruikt men daar wel interne afbeeldingen, video’s of andere media die relevant kunnen zijn voor je onderwerp of blog.
 7. AI generated images:
  Als je gebruikt van AI generated images, kun je met behulp van AI beeldmateriaal meer laten afstemmen op jouw blogs.

Het is van belang om de juiste bronvermelding weer te geven en ervoor zorg te dragen dat je hun auteursrecht respecteert bij het gebruik van media voor je blog. Net zoals jij het fijn zou vinden als men iets van jouw blog zou gebruiken.