Interview met @sharpBen

Wie kent @sharpBen van BlogTrommel.com nu niet? Zijn werk is een berucht en verrassend fenomeen in de Blogosphere, en ik, ook ik, heb de aangename samenwerking met Ben altijd als een plezier ervaren.

Tijd dus, dat we ook Ben in het zonnetje zetten.

Kun je jezelf even voorstellen?

Foto BenBen voor de (internet)vrienden. Belg. Vijftig-en-een-beetje. Al dik twaalf jaar het gezicht, maar vooral de pen achter Blogtrommel.com. Dit met veel plezier, trouwens!

Wat inspireerde je om te gaan bloggen?

Al zolang ik me kan herinneren heb ik me graag met tekst en taal bezig gehouden. Schrijven, verhalen vertellen en meningen de wereld in slingeren,… het is mijn ding.

Dus toen ik – ergens in 2010 alweer – het fenomeen “bloggen” ontdekte was ik vrijwel meteen om. Dat heeft overigens ook te maken met het simpele feit dat je zo’n blog een beetje in de luwte kan runnen én er de deur niet voor uit moet. Dat is een enorm voordeel als je een ernstige fysieke beperking hebt, zoals ik.

Destijds had ik een typisch persoonlijk blog over-van-alles-en-nog-wat, maar omdat mijn leven al bij al niet zo boeiend is raakte ik vrij snel uitgepraat. De bezoekersaantallen vielen trouwens ook dik tegen. Met Blogtrommel.com ging ik echter op zoek naar ‘de geheimen van het succesvolle blog’.

Wat is je grootste drijfveer in dat kader?

Bloggen is verdomd hard werken en er valt doorgaans weinig mee te verdienen. Dus mijn persoonlijke lol en plezier zijn héél belangrijk als ik met mijn blog bezig ben. Verder hoop ik vooral te bewijzen dat je met goede, passioneel geschreven content toch een groot publiek kan bereiken vandaag de dag.

Wat hoop je met jouw blog(s) te bereiken?

Als ambitieuze blogger hoop ik natuurlijk Google en het internet stormenderhand in te nemen met mijn blogtips. Iets wat soms lukt, maar vaak ook jammerlijk mislukt.

Nee, het allerbelangrijkste is dat Blogtrommel.com – en alles daarrond – soms mensen helpt om een succesvol blog uit de grond te stampen. Al de rest is bonus.

Wat is jouw persoonlijke tip aan mensen die willen bloggen?

Jemig, ik vind het erg lastig om me te beperken tot één persoonlijke tip. Het hangt er namelijk maar van af wat je precies wil bereiken met je blogproject…

Eén tip? Bouw je blog uit rondom onderwerpen die je erg na aan het hart liggen. Dan houd je het het langste vol. En houd een running list bij met alle onderwerpen waar je eventueel over zou kunnen/willen bloggen. Inspiratie vervliegt namelijk voor je het weet. Moet je weer eens bloggen, dan helpt het nogal als je niet te lang naar een knipperende cursor moet kijken. Raadpleeg je lijstje en ga van start!

Hoe ziet jouw ideale blog er uit?

Goh, heb je even? Om te beginnen maak ik hier graag het onderscheid tussen de website/het blog/de verzameling van blogberichten en een individueel blogartikel.

Het blog

Omdat je doorgaans niet meer dan een paar seconden hebt om een bezoeker – die vaak je blog nauwelijks kent – je blog in te trekken, moet meteen duidelijk zijn waar je blog over gaat. En dus:

 • Wil je een duidelijke blognaam en logo bovenin je blog
 • Heb je een onderscheidende slogan of ondertitel nodig
 • Besteed je extra aandacht aan de menubalk van je blog (met onder meer rechtstreekse links naar belangrijke artikels op je blog)

Het komt erop aan bezoekers snel naar je lekkerste content te brengen en ‘m aan het lezen te krijgen. Let daarom op:

 • Een duidelijke menustructuur
 • De opmaak van je teksten (rustige kleuren, makkelijk leesbaar lettertype, duidelijke navigatie)

De blogberichten

Je lezer is goed en wel op je blog aanbeland. Hoe voorkom je dat ‘ie binnen een paar seconden weer weg is (aangenomen dat wat je te vertellen hebt de moeite waard is)?

 • Zorg voor een leuke, ‘klikwaardige’ titel boven je blogpost
 • Houd de inleiding kort en krachtig
 • Gebruik korte alinea’s
 • Maak gebruik van tussenkopjes
 • Plaats interne linkjes naar relevante (oudere) content
 • Voeg multimedia toe en fleur de boel op met visuele elementen (foto’s, quotes, video’s, tekstkaders, tekeningen, lijstjes met opsommingstekens, tabellen met cijfergegevens,…)

Zo glijdt je boodschap makkelijker bij je lezer naar binnen. Ook al heeft ‘ie het niet zo voor uitgeschreven blogs.

Op welke persoonlijke prestatie ben je het meest trots?

Nah, ik weet niet. Ik denk gewoon op het feit dat mijn blog al zo’n 13 jaar rondcirkelt in het wereldje. Dat is niet altijd even makkelijk in deze tijden van YouTube, podcasts, Tiktok, ChatGPT en andere Instagrams. Maar ik blijf nog wel even bezig. Veels te leuk!

Wat is het mooiste moment dat je hebt meegemaakt in je huidige blog?

Pffieuww… De moeilijkste vraag komt duidelijk aan het eind. Er zijn zoveel mooie momenten dat het moeilijk is om er eentje uit te halen. Ik denk dat ik het ga houden bij de vele bloggers die ik online heb mogen ontmoeten. Vaak bijzondere mensen die ik nooit had leren kennen zonder mijn blog.

That’s all, folks!

Dus benieuwd naar wat Ben allemaal al heeft opgetekend daar op Blogtrommel.com?