Selfhosted weblog en waarom dan?

Eerder beschreven we een aantal gratis plekken om je weblog te parkeren. Nu gaan we voor het ‘echte’ werk: selfhosted blogs.

Ze noemen het selfhosted weblogs, maar jij host natuurlijk niet, dat doet de webhost.

Domeinnaam
Om jouw eigen stek met een eigen domeinnaam mogelijk te maken, moet je eerst die domeinnaam ‘claimen’. Dat doe je bij een webhosting partij. Daar zijn er 1000-en van.
Irene is fan van JustHost mijn domeinnamen staan bij Hosting2Go
Beiden zijn uitstekende hosting partijen, prijsvriendelijk en betrouwbaar.

Er zijn heel veel andere goede hostingpartijen, kijk dus gerust even rond bij andere clubs en vraag anderen naar hun ervaringen.

Hosting
Met alleen een domeinnaam ben je er niet. Je hebt ook een plek nodig waar je website staat, dus als je voor een host gekozen hebt, moet je er wel direct hosting bij kiezen.
Daar zijn best veel prijsverschillen (hoe groot is je website en hoeveel bezoekers komen er)
Bij onze favorieten is gelijk de hosting regelen geen probleem en beiden zijn goed,

Ikzelf host mijn eigen websites bij Siteground en heb dus nog meer de eigen regie.

Is WordPress dan het enige selfhosted cms?
Nee, Joomla, Drupal, Ghost zijn andere voorbeelden van CMS systemen. Wij zijn daar niet voldoende in thuis om je daar een keuze in te laten maken.
Veel hostingpartijen hebben trouwens een eigen sitebuilder ingebouwd, ook daar kun je gebruik van maken. Een leuke uitdaging waar best wel wat tijd in gaat zitten.

LET OP: Wanneer je een host kiest is het handig om al bedacht te hebben met welk CMS (Content management Systeem, dus het hart van de site) je gaat werken.
WordPress is het meest gebruikte CMS, maar dat moet jouw host wel ondersteunen en ook direct voor je installeren. Je wilt niet zelf gaan puzzelen met dat soort zaken.

Mijn persoonlijke tip: Maak een account aan op wordpress.com en ga daar eerst eens wat stoeien met wordpress en de mogelijkheden voor thema’s voor je look&feel.
Daarna kun je met iets meer kennis aan de slag voor het ‘echies’.

Ja maar waarom zou ik dat willen?
Omdat je daarmee een mooie eigen site kunt inrichten om je blog te ontwikkelen.
Je hebt alle vrijheid qua mogelijkheden, techniek en vooral de look&feel.

Goede content verdient een mooie plek!
en…..je bent  nooit te oud om te leren.
Je zult zien dat als je eenmaal begonnen bent met bouwen dat het veel tijd kost, je soms de hele boel het raam uit wilt gooien maar uiteindelijk vol trots jouw weblog aan de wereld kunt laten zien.