7 Fijne plugin tips van Karin

Ik ben een fan van kleine plugins die precies doen waar ik ze voor nodig heb. Plugins die licht zijn en door veel mensen gebruikt worden. Ik kijk dus altijd even hoe vaak een plugin geïnstalleerd is en hoeveel sterren die heeft. Het liefst gebruik ik natuurlijk plugins die gratis zijn, maar als het nodig is, betaal ik er graag voor.

Thema’s koop ik nooit en ik gebruik ze ook niet als ze gratis zijn. Soms download ik een basis thema, om op door te bouwen.
Meestal bouw ik het zelf op met het basis thema van Elementor (Hello) en verder met Elementor en Elementro Pro (pagina bouwers).
Valkuil is, dat je oeverloos door knutselt en het nooit goed genoeg is.

Beveiliging en snelheid
Omdat ik zelf mijn sites host bij Siteground, heb ik de regie over de achterkant, maar ik gebruik ook de plugins die zij beschikbaar stellen omdat dat past bij de hostingtools.
Ook als je niet bij Siteground host, beveel ik de twee plugins die zij gemaakt hebben aan.

Security Optimizer
Beveiliging van je website is belangrijk. Deze plugin heeft de meeste beveiligingsinstellingen alvast voor je ingeregeld. Van deze plugin gebruik ik ook de login beveliging, want inloggen met sitenaam/wp-admin is nou niet het slimste. Je kunt die inlog url dus aanpassen in bijvoorbeeld sitenaam/wieditleestisgek
Speed Optimizer
Vooral het cachen van de site is wel handig (een foto van je site zodat deze sneller laadt). Maar ook plaatjes laden en meer.

Mediabibliotheek
Omdat ik bij elke blogpost een (uitgelichte) afbeelding gebruik, zit mijn media folder vol met plaatjes. Om daar structuur in te hebben gebruik ik de WP media folder. Daarmee kun je mappen aanmaken en zo de boel georganiseerd houden. De plugin die ik gebruik is een betaalde plugin, want onze klanten maken er ook gebruik van (koppeling met Google drive of One drive is namelijk ook erg handig als je veel documenten of downloads gebruikt)
Maar ze zijn ook gratis te vinden. Deze bijvoorbeeld de Media Library Plus

Codeknutselen en taal
Ik heb een broertje dood aan sleutelen in de code van een site. Soms moet het toch echt wel even. Omdat ik geen zin heb om bij geknoei of na grote updates een backup terug te moeten zetten, gebruik ik 2 plugins heel erg vaak.
1. Loco Translate
Met deze plugin kun je thema’s en plugins vertalen. Als je de goede taal gelijk installeert bij de instellingen, vertaalt WordPress het meeste voor je. Vooral zakelijk (bij Learndash) is deze plugin onmisbaar.
Natuurlijk is er al veel vertaald als je je jouw site instellingen op taal Nederlands zet, maar nog niet alles komt dan mee.
2. Yellow Pencil
Veel mensen gebruiken Code Snippets om even wat kleins aan te passen in de stylesheet (look en feel) maar ik vind Yellow Pencil gebruiksvriendelijker en ik zie direct (in een preview) wat er verandert.

AVG en Cookiedingen.
Wanneer je een formulier op je site hebt en wanneer mensen kunnen reageren op een blogpost, sla je data op en gebruikt jouw website cookies.
Je moet dus een cookiemelding hebben.
Ik gebruik Complianz, omdat deze het eenvoudigst is en makkelijk is aan te passen (qua look en feel en de teksten)

Analyse
Persoonlijk ben ik niet zo van statistieken, boeit me op  mijn weblogs helemaal niet. Ik hoef er geen geld mee te verdienen en heb ook geen ‘niche’ waarover ik schrijf. Toch is het wel leuk om te kijken welke posts er het meest gelezen worden en waar je bezoekers je gevonden hebben. Koko Analytics is licht en provacyvriendelijk (er wordt niets opgeslagen van de bezoekers.Op je dashboard zie je in een oogopslag wat je wilt weten.