Hoe een blog te starten?

Mocht je op zoek zijn naar een levendige en creatieve hobby, die net even een ietsie pietsie meer enerverende vibratie van je leven brouwt, dan is de start van een blog nog niet eens zo’n gek idee.

Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

 1. Kies een onderwerp/niche:
  Bedenk eens waarover je wilt schrijven, al ben je hier alvast beland. Je weet eigenlijk al wel welke niche of in welk expertisegebied of welke passie je hebt. Kies dus iets waar je gepassioneerd over bent en waar je graag over wilt schrijven wat je kunt delen met anderen.
 2. Kies een platform:
  Er zijn verschillende platforms waarop je een blog kunt starten, zoals WordPress, Blogger, Medium, Wix, Squarespace, etc. Kies een platform dat past bij je behoeften, technische vaardigheden en budget. Of vraag het eens aan de makers van deze blog.
 3. Registreer een domeinnaam:
  Als je serieus bent over je blog, overweeg dan om een eigen domeinnaam te registreren. Er zijn veel webhosts waar je domeinnamen kunt registreren. Dit maakt je blog professioneler en gemakkelijker te vinden voor lezers. Kies dus voor een domeinnaam binnen je niche wat lekker catchy is en opvalt.
 4. Ontwerp je blog:
  Kies een design of een uitstraling dat past bij het onderwerp van je blog en dat aantrekkelijk is voor je lezers. Veel blogplatforms bieden verschillende sjablonen en aanpassingsmogelijkheden om je blog uniek te maken. Bedenk een logo of laat die ontwerpen. Iets wat men zich herinnert en waarom men terugkomt.
 5. Creëer waardevolle inhoud:
  Start met het schrijven van boeiende en nuttige inhoud voor je doelgroep. Het is sowieso goed om hier je passie voor het onderwerp ten volle te benutten, maar bedenk ook wat je lezers zouden willen lezen. Zorg ervoor dat je inhoud informatief, boeiend en goed geschreven is.
 6. Promoot je blog:
  Gebruik je sociale media kanalen, eventueel zelfs e-mailnieuwsbrieven, zoekmachineoptimalisatie (SEO) en andere marketingtactieken om je blog te promoten en meer verkeer naar je site te trekken. Dit zal je helpen om een publiek op te bouwen.
 7. Interageer met je lezers:
  Reageer op opmerkingen, start discussies, en betrek je lezers bij je blog. Het opbouwen van een gemeenschap rond je blog zal je helpen om een loyale lezersbasis op te bouwen. Maar dat geldt ook voor reacties op andere blogs. Zo genereer je ook bekendheid. Ook daar mag je best opvallen.
 8. Blijf consistent:
  Publiceer regelmatig nieuwe inhoud om je lezers te betrekken en terug te laten komen naar je blog. Consistentie is belangrijk voor het opbouwen van een trouw publiek. Maak bijvoorbeeld aansprekende categorieën en tags aan die je lezers altijd opnieuw interesseren.
 9. Analyseer en optimaliseer:
  Zorg ervoor dat je weet wat men leest op je blog. Check je statistieken regelmatig over je blogverkeer, lezersbetrokkenheid en andere belangrijke metingen. Benut deze gegevens om je strategie steeds weer te verbeteren en je blog te laten groeien.
 10. Start met schrijven / ploggen / podcasten / opnemen:
  Leg elk idee vast in een notitieblok. Schrijf rustig twintig minuten door, zonder al te kritisch te zijn op wat je schreef. Schrijven en schrappen kan altijd nog. Het mooie van Internet is dat je altijd achteraf nog kunt wijzigen. En de cursor is ook nog eens altijd geduldig aan het knipperen, wachtend op jouw content!

Dus waar aarzel je nog over? Al vergt het dan wat toewijding en moed, het kan een geweldige manier zijn om je passie te delen. Start en rock that blog.

If Plan A doesn’t work, the alphabet has 25 more letters.

Claire Cook