Voor ik begon met WordPress werkte ik met Pivotx en met dat C(ontent) M(anagement) S(systeem) kon je bestanden kopiëren en plakken in ook nog eens een map die je zelf kon aanmaken ten behoeve van je lay-out.
Ik heb reeds aan de Nederlandse crew van WP voorgelegd dat dit WordPress ernstig zou verbeteren omdat het creëren van child themes dan ook wat makkelijker wordt. Je hebt bijvoorbeeld dan geen File Manager via je DirectAdmin of FTP nodig. Men was het niet met mee eens, en sprak zelfs van ‘onmogelijk’. En dat via Twitter, wat misschien niet het juiste kanaal is om een goede uitleg te geven. Misschien begreep men me wel totaal verkeerd.
Hoe dan ook, ik vind dat er nog wel iets te verbeteren valt aan WordPress qua content managementsysteem.
Hieronder puntsgewijs wat dingen die me opvallen. Bij de weg: sommige themes – en niet eens alleen de premium themes – bevatten wel onderstaande punten:
- Theme aanpassen is te verwarrend, zeker voor de beginner:
De huidige toevoeging onder Weergave -> Aanpassen vind ik miserabel vanwege het feit dat sommige themes ook nog eens over aparte theme opties beschikken. Soms werkt dat uitermate verwarrend. Ook voor mij, want welke optie wordt nu waar ingezet? - Mogelijkheid om bijvoorbeeld tenminste een zelfgefabriceerde logo binnen (alle) themes in te zetten:
Nu moeten de meesten bij sommige themes hulp vragen om in de header.php een logo te zetten, en zonder child theme in te zetten is dat natuurlijk riskant, want bij een eventuele update van je huidige theme is je aanpassing plotseling weer verdwenen. Dus nooit je originele WordPress-theme zomaar aanpassen, zonder een child theme in te zetten. (Een child theme erft de instellingen van het oudertheme, maar door bepaalde bestanden erin te kopieren en plakken naar het child en dan aan te passen, maakt je theme dan rijker.) - Themeproducenten zijn soms uitermate slordig:
Wat op te merken is als je een theme wilt vertalen met behulp van de plugin Codestyling Localization. Als voorbeeld: de weergave van de datum, die wordt altijd weer op Amerikaanse wijze vertoond (July 15th, 2015), behalve als er een goede vertaling is van het theme. Let daar dus op. - Te veel nadruk op de afbeeldingen:
Mijns inziens wordt er te veel nadruk gelegd op afbeeldingen binnen themes.
Dat is misschien een kwestie van persoonlijke smaak. Maar dan toch! Ik wil bijvoorbeeld liever eerst de datum, dan de titel van de blogpost en dan daarna pas de uitgelichte afbeelding zien, waarna een samenvatting (voorpagina) of de gehele tekst (in de single post) te zien is.
Maar waarom dan wissel je zo vaak van theme?
Sleutelen aan sites is een hobby en bovendien mijn werk. Bovendien sleutel ik vaak en veel in een theme, of gaat bijvoorbeeld iets zodanig tegenstaan dat ik weer op zoek ga naar iets nieuws. Ik raak bovendien gauw uitgekeken en verveeld door steeds maar weer dezelfde lay-out. En je leert er weer bij door een andere theme van inside out te leren kennen.
Een child theme gebruiken binnen WordPress biedt verschillende voordelen:
- Behoud van aanpassingen bij updates:
Wanneer je een thema direct aanpast, gaan die aanpassingen verloren zodra het thema wordt bijgewerkt. Een child theme stelt je in staat om aanpassingen te maken zonder de originele themabestanden te wijzigen. Hierdoor blijven je aanpassingen behouden, zelfs als het ouderthema wordt bijgewerkt. - Veiligheid en stabiliteit:
Het aanpassen van de code van het hoofdthema kan potentieel de stabiliteit en beveiliging van je website in gevaar brengen. Met een child theme kun je aanpassingen maken zonder het risico te lopen dat je de functionaliteit of veiligheid van het hoofdthema aantast. - Organisatie en overzichtelijkheid:
Door het gebruik van een child theme houd je je aanpassingen gescheiden van het hoofdthema, waardoor het gemakkelijker wordt om je site te onderhouden en te beheren. Dit zorgt voor een schonere en meer georganiseerde ontwikkelingsomgeving. - Flexibiliteit en aanpassingsvermogen:
Een child theme stelt je in staat om het uiterlijk en de functionaliteit van het hoofdthema aan te passen op een manier die volledig is afgestemd op jouw behoeften, zonder de noodzaak om vanaf nul een nieuw thema te bouwen.
Kortom, het gebruik van een child theme binnen WordPress is een best practice die helpt bij het behouden van aanpassingen, het verbeteren van de veiligheid en stabiliteit, het organiseren van je codebase en het bieden van flexibiliteit bij het aanpassen van het thema.
Wat zou jij graag aangepast zien in je WordPress-layout?
Zijn er ook dingen die jou opvallen? En die je graag doorgevoerd zou willen zien? Ben je net als ik een fervente fan van de Support afdeling en geef je aan wat je graag zou willen zien aangepast?
Of heb je gerichte vragen aan Karin en mij? Wij horen het graag in de reacties.