Sinds de update van WordPress 6.1 staat er (helaas) bij iedereen in de Sitediagnose de zin: “Je zou persistente object cache moeten gebruiken.”
Als jij met je blog goed wilt scoren, ook met het oog op SEO – waarbij snel en efficiënt laden van je website cruciaal is – dan is het zeker een aanrader een cache plugin in te zetten.
Pardon, cache wat is dat?
Caching, als term zijnde, verwijst naar het proces van tijdelijk opslaan van veelgebruikte data in een cache (een soort tijdelijk geheugen), zodat deze data in toekomstige verzoeken opnieuw gebruikt kan worden. Dit leidt tot vermindering van de serverbelasting, het voorkomen van onnodige werkzaamheden en uiteindelijk tot snellere paginalevering.
De voordelen van caching zijn tweeledig. Aan de ene kant is er gebruikerspecifieke caching, waarbij met name de browser cache gebruikt wordt om reeds geladen pagina’s tijdelijk op te slaan en de laadtijd bij een volgend bezoek aan de site te verkorten.
Aan de andere kant is er server-side caching, wat betekent dat onderdelen van de website – zoals de paginacache, de objectcache en de CDN-cache – tijdelijk opgeslagen worden in het geheugen van de server. Op deze manier kunnen websites die veel database queries uitvoeren, efficiënter gemaakt worden door het opslaan van databasequeryresultaten in het geheugen. Dit vermindert de werklast voor drukbezochte sites met veel database queries en zorgt voor een betere gebruikerservaring.
Als aanbevolen oplossing voor WordPress-websites, bieden Redis Object Cache of Litespeed cache de mogelijkheid om object caching op een slimme manier te implementeren. Hierdoor wordt de WordPress-database minder belast en de paginalevering verhoogd. Dit maakt Redis Object Cache of Litespeed Cache tot een onmisbare tool voor websites die te maken hebben met hoge verkeerspieken en veelvuldig gebruik maken van database-query’s.
In het kort, caching is een essentiële functie voor websites die streven naar een snelle en efficiënte gebruikerservaring. Door gebruik te maken van caching-technologieën zoals browser caching en Redis Object Cache of Litespeed Cache, kunnen site-eigenaren hun serverbelasting verminderen, onnodige werkzaamheden voorkomen en zorgen voor een snellere paginalevering.
Heb ik een cache plugin nodig voor mijn blog?
Vooral op goedkopere webhosting, lees: shared servers, kan de cache supertraag zijn. Helaas ben jij daarvan afhankelijk en kun je die cache niet legen. Je kunt wel bij je webhost informeren of zij Redis Object Cache of Litespeed Cache gebruiken, en hoeveel het kost om daarvan gebruik te maken. Vervolgens kun je op je eigen blog de benodigde plugins erbij installeren.
Wil je zover niet gaan? Dan kan een betaalde (pardon: premium) plugin als: WP Rocket goed helpen. Je kunt ook de gratis versie gebruiken: WP Fastest Cache.
Tot slot
Onze persoonlijke tip is om zo’n caching plugin pas in te zetten zodra je content bent met de uitstraling van je site. Als webdesigners hebben wij de ervaring dat het maar al te vaak gebeurt dat wijzigingen aangebracht na het inzetten van een caching plugin niet direct zichtbaar zijn en dat de gebruiker daarvan lichtelijk in paniek slaat. Daar is het knopje “Verwijder cache” bovenin je WordPress toolbar dan weer goed voor. 😉
Heb je vragen, dan wel opmerkingen? We horen het graag in de reacties.