(Gratis) Paginabouwers in WordPress.org

Als je net als ik steeds net even ietsje meer aan de uitstraling van je blog lay-out wil, zul je stuiten op een legio aan mogelijkheden. Maar waar begin je, als je geen gebruik wilt maken van de standaard WordPress-themes op WordPress.org? Je portemonnee niet toestaat exorbitante uitgaven te doen? En als je graag met Drag & Drop snel klaar wilt zijn?

Je kunt gaan zoeken op di Google naar de beste bouwers die jou het leven gaan vergemakkelijken. Bovendien weet je dan waarschijnlijk al dat je je content absolute voorrang wilt geven, je goede zoekmachine-optimalisatie wilt hebben en je pagina’s snel wilt laten laden, omdat je anders door datzelfde Google genadeloos wordt afgestraft met een lagere ranking.

Paginabouwers bieden een laagdrempelige manier om websites te ontwerpen, vooral voor mensen die geen diepgaande kennis van coderen hebben. Het feit dat je met een page builder onafhankelijk van het thema kunt werken, biedt veel flexibiliteit en bespaart tijd. Het schept een bijna platform-onafhankelijke manier van werken, waarbij je de focus legt op de opmaak en functionaliteit van de pagina’s zelf in plaats van de thema-instellingen. Dit is vooral handig voor mensen die vaker wisselen van theme of experimenteren met verschillende stijlen.

Welke (gratis) paginabouwers zijn er?
Ik noem er een paar…

Dan heb je natuurlijk nog een heleboel (Themeforest.net-)themes die werken met hun eigen blocks editors, zoals Avada. Gelukkig voor jou heb ik hierboven wat gebruikersvriendelijkere bouwers genoemd dan WP Bakery Builder, die ik je absoluut niet zou aanbevelen want de interface werkt ouderwets en is gruwelijk traag.

Welke (gratis) themes werken daarmee?

Je kunt een boel WordPress-themes vinden (gratis) zoals het Hello theme (voor Elementor), die goed samenwerken met de bovenstaande bouwers. Sommige aanverwante plugins (denk aan Elementor) ontwikkelen ook hun eigen WordPress theme die goed met hun eigen plugin samenwerken. Maar ook noem ik Astra (betaald) en GeneratePress (betaald) die zich promoten als de ultieme themes om samen te werken met page builders.

Schone code dan wel snelle laadtijden

Bricks Builder, Breakdance Builder, Cwicly, en zelfs Divi, en vanzelfsprekend Gutenberg, zeggen te werken aan schonere code wat hun effectiviteit natuurlijk beïnvloedt en jouw laadtijden aanzienlijk zal verbeteren.

That’s it, folks, for now!

Ik hoop je wat licht in de duisternis te hebben geboden met deze opties, want je zou haast door de bomen het bos niet meer zien. Mocht je zelf nog waardevolle tips hebben, aarzel dan niet om te reageren…